Sprievodca výberom konštrukcie na cvičenie

Záujem o konštrukcie a silové klietky na cvičenie je čoraz väčší. Niet sa čomu diviť, patria medzi najlepšie investície v každom fitku – či domácom, posilňovni alebo v profi športovom klube. Ich hlavná výhoda ja jasná – dobre navrhnuté klietky ponúkajú najviac cvičebných možností v prepočte na m2

Tento článok slúži na základné zorientovanie a zodpovedanie kľúčových otázok pri výbere ideálnej konštrukcie na cvičenie.

Kotviť alebo nekotviť?

Veľmi častá otázka, ktorá rozhodne o tvare, polohe a cene konštrukcie. Tu je prehľad výhod jednotlivých riešení.

Konštrukcie kotvené do zeme a na stenu

Radíme sem tzv. Wallmount Rigs = nástenné Rig konštrukcie na cvičenie, ktoré nemajú v spodnej časti žiadne spájacie komponenty, len vrchné hrazdy alebo priečky. Je možné ich kotviť do stien z pevných stavebných materiálov – tehla, betón, pórobetón. V prípade sadrokartónových stien je potrebné použiť pevnú kotviacu lištu z dreva alebo kovu.

  • Excelentná stabilita. Dobre navrhnutá a ukotvená nástenná konštrukcia patrí medzi najstabilnejšie riešenia. 
  • Nízka cena. Rigy na stenu majú spravidla menej komponentov. Extra stojky a mnoho ďalších stabilizačných prvkov nahrádza v tomto prípade stena a podlaha (betón alebo pódium z dreva).
  • Kompaktnosť. Situovaním konštrukcie k stene vieme v malých priestoroch dosiahnuť lepšie využitie zostávajúcej plochy na cvičenie.

Konštrukcie kotvené len do steny

Ide o špeciálnu kategóriu, ak je možné kotvenie len do steny, ale nie do podlahy. Patria sem najmä veľmi obľúbené sklápacie konštrukcie.

  • Dobrá stabilita. Opretie konštrukcie o stenu zamedzí pohyb stojok v hornej i spodnej časti.
  • Praktickosť. Aj keď sklápacie konštrukcie nie sú natoľko využiteľné zboku ako pevné RIG konštrukcie, vďaka funkcii zloženia po tréningu ich radíme medzi najpraktickejšie konštrukcie na cvičenie.
  • Kompaktnosť – Konštrukcie sú hneď pri stene a viete jednoducho využiť zvyšný priestor.
  • Nenáročná demontáž. V prípade sťahovania, diery v stene je pomerne jednoduché zamaskovať.
V tejto sekcii je vhodné spomenúť aj „hybridné“ konštrukcie na mieru – to znamená bežné voľne stojace klietky, ktoré sú doplnené o hrazdy k stene pre extra stabilitu.

Konštrukcie kotvené do zeme

Patria sem multifunkčné hrazdy – tzv. Freestanding Rigs = voľne stojace Rig konštrukcie, ktoré nemajú v spodnej časti priečky, a preto je nutné ich ukotviť do zeme (betónovej podlahy alebo dreveného pódia). Bez ukotvenia by sa stojky nepríjemne hýbali a prehnane namáhali vrchné spoje.

  • Dobrá až výborná stabilita. Záleží od podkladu, kvality ukotvenia, a taktiež, či má konštrukcia dostatočný počet stojok (minimálne 4) a stabilizačných priečok.
  • Nižšia základná cena oproti klietkam. Absencia spodných komponentov znižuje cenu. Aj v tomto prípade však treba zvážiť ešte montážne náklady.
  • Priechodnosť – Bez spodných priečok je možné vnútri konštrukcie voľnejšie chodiť okolo stojok a bez obmedzení využívať všetky horné priečky a hrazdy.
  • Cvičenie z viacerých strán. Ak sa konštrukcia namontuje ďalej od steny, vzniká možnosť využiť ju plnohodnotne zo všetkých strán a dosiahnuť viac stanovíšť na vzpieranie a zhyby.

Voľne stojace klietky a stojany na cvičenie

Patria sem predovšetkým 4-stojkové alebo 6-stojkové silové klietky (konštrukcie so spodnými priečkami), ale radíme sem aj Half Rack konštrukcie a klasické stojany na drepy.

  • Jednoduchosť montáže. Či už kotviť nemôžete alebo nechcete, dominantnou výhodou voľne stojacich klietok a stojanov je, že ich stačí len poskladať – žiadne vŕtanie, hluk, kotvenie.
  • Prenosnosť – Jednoduchosť presunu závisí od konkrétnej konštrukcie. Každopádne, ak sa plánujete sťahovať alebo nemáte ešte jasne v tom, kde by konštrukcia mala stáť, možnosť presunu môže byť dôležitý faktor.
  • Vyššia predajná hodnota. Ak meníte priestor a pôvodná konštrukcia do nového už nepasuje, voľne stojacu konštrukciu predáte o čosi jednoduchšie. Aj voľne stojace konštrukcie je možné ukotviť – záujem o ňu budú mať nielen tí, ktorí kotviť nemôžu, ale aj tí, čo s kotvením problém nemajú.
  • Spodné priečky – Táto výhoda platí hlavne pre silové klietky, kde máte k dispozícii plne modulárne extra priečky pre upnutie príslušenstva – napríklad kolíkov pre uchytenie expandrov.

Čo cena? Tento bod je diskutabilný. Voľne stojace konštrukcie majú viac komponentov (spomínané spodné priečky), a preto sú v základe pochopiteľne drahšie. Ak však berieme do úvahy celkovú sumu s montážou a nerobíte si ju svojpomocne, môže to byť inak. Kotviaci materiál a náradie niečo stojí a taktiež aj práca. 

A čo stabilita? Aj tu záleží od konkrétneho tvaru konštrukcie, výšky stojok, ale predovšetkým použitia. Plne naložená 6-stojková klietka s kotúčmi v zadnej časti sa neprevráti ani pri extrémne švihových zhyboch na prednej hrazde. Naopak, prázdny 2-stojkový stojan sa bude dvíhať na zadné už pri použití obyčajných bradiel na konštrukciu. Je potrebné zvážiť plánované použitie a ak nemáte istotu, neváhajte nás kontaktovať.  Tieto konštrukcie síce nemusia byť kotvené, ale ak máte tú možnosť a funkčne vyhovujú, ukotvením nič nepokazíte.

Aký je záver?

Neexistuje najlepší typ konštrukcie – všetky typy majú svoje výhody a je potrebné zvážiť priestorové možnosti, rozpočet a funkcionalitu.