Najlepšie lavičky na cvičenie?

Lavička na cvičenie patrí do základnej výbavy každého gymu – či už profesionálneho alebo domáceho. Čo definuje dobrú lavičku? Je lepšia nastaviteľná alebo rovná? Tento článok vám priblíži základné parametre dobrej lavičky na cvičenie.

Rovná či polohovateľná?

Rovná lavička je lacnejšia a v určitých prípadoch prenosnejšia. Viete ju jednoducho zobrať do ruky a preniesť na opačnú stranu fitka. S použitím rovnej lavičky odcvičíte mnoho cvikov, aj mnoho takých, pri ktorých sa neleží – split squat/bulharské drepy, dragon flag, rôzne výkroky/výpady a pod. Bežne sa používa aj ako pomôcka, aby tí nižší dotiahli na vyššie umiestnenú hrazdu.

Pri polohovateľnej sú výhody jasné – je nastaviteľná. Sedák i operadlo je možné nastaviť do rôznych uhlov, čo otvorí priestor pre niekoľko ďalších cvikov, pri ktorých potrebujete sedieť s oporou alebo ležať v šikmej polohe. Dobré polohovateľné lavičky niečo vážia, ale zároveň majú kolieska. 

Ktorú teda? Vo všetkých fitkách, ktoré na to majú priestor odporúčame obidve. Častým scenárom je, že polohovateľná lavička sa používa v rámci racku. kde sa najviac využije jej všestrannosť. Tá jednoduchšia (rovná) sa potuluje po fitku a striedajú sa na nej rôzne cviky. 

Ak si priestorovo neviete dovoliť obidve, tak v prvom rade rozhodne typ tréningu a rozpočet.

Aké sú základné parametre dobrej ROVNEJ lavičky?

Kvalitná rovná lavička na cvičenie musí:

  • Mať bezpodmienečne vynikajúcu stabilitu – fakt, že sa vám lavička pri cvičení nehýbe zaručí nielen bezpečnosť, ale hlavne priestor sústrediť sa na správnu formu pri cvičení.
    Napriek popisom mnohých výrobcov, bezchybnú stabilitu nie je ľahké dosiahnuť. Ovplyvňuje ju spôsob zvárania, montážne spoje, použité materiály. Taktiež treba brať ohľad na povrch a nerovnosť podlahy.
  • Mať kvalitný protišmykový povrch. Ako pri všetkom, aj pri čalúnení zisťujeme dramatické rozdiely medzi dostupnými materiálmi. Koženka môže byť dobrá a môže byť lacná. Povrch lavičky by mal byť samozrejme odolný (koženka s veľmi veľkým počtom oderov), ale zároveň protišmykový. To, že sa vám chrbát nebude pri cvičení kĺzať oceníte pri každom cvičení.
  • Mať dostatočnú hrúbku čalúnenia (molitanu). Je jednoduché dať na dosku 2-3 cm molitan a hotovo. Prečo to výrobcovia kvalitných lavičiek nerobia? Pri čalúnení lavičky ide v prvom rade o dosiahnutie ideálneho pomeru tvrdosti a komfortu. Hrubší a hustejší (tvrdší) molitan je pochopiteľne drahší. Pri tenkých lavičkách je tvrdosť zabezpečená prostredníctvom dosky – tá nielen znižuje komfort, ale aj mierne limituje pohyb. Podľa odborníkov hrubšie a tuhšie čalúnenie predchádza mnohým zraneniam.
  • Byť ľahko prenosná. Toto kritérium platí, ak sa bavíme o multifunkčnej rovnej lavičke, ktorá sa využíva na rôzne cviky po celom fitku. Sú samozrejme aj dedikované benchpess lavičky – pevne spojené s konštrukciou.

Aké sú kritéria kvalitnej POLOHOVATEĽNEJ lavičky?

Nastaviteľná lavička by mala spĺňať všetky kvalitatívne kritéria ako rovná, ale zároveň je potrebné doplniť:

  • Minimálna medzera medzi sedákom a operadlom. Ak je lavička v rovnej polohe, tak vzniká medzi sedákom a operadlom medzera. Kvalitné lavičky majú vďaka konštrukčnému riešeniu a vďaka presnými toleranciám vo výrobe túto medzeru minimálnu. Pri veľkých medzerách (5cm a viac) je možné pri ľahu cítiť na kostrči konštrukciu/kĺb lavičky.
  • Číselné označenie stupňov operadla. Kvalitná nastaviteľná lavička poskytuje niekoľko možností náklonu operadla (ideálne 8 a viac)  – číslovanie zabezpečí aby v tom nebol zmätok. Niektoré cviky si doslova vyžadujú presný sklon, napr. 45° – vďaka číslovaniu sa to nastaví jednoducho.
Rovná a nastaviteľná lavička na cvičenie